the other danish guy uskoo rohkeuteen
"Epäröinti tappaa bisneksen"

Voiko kapealla tuotevalikoimalla saavuttaa maailmanmaineen? Millainen brändi menestyy maailmalla, ja mitä kiinnostuksen herättämiseen vaaditaan? Käyttömukaviin alusvaatteisiin erikoistunut the other danish guy on näissä jo pitkällä. Yrityksen perustaja Tommi Lähde vastasi kysymyksiimme brändin terävöittämisestä ja kansainvälisen huomion kaappaamisesta.

Brändi kertoo, miksi yritys on ihmisille merkityksellinen

Verkkokaupan brändin kirkastamisen tärkeimmät askeleet ovat Lähteen mukaan universaaleja:

- Tee ensi itsellesi selväksi, mitä brändi tarkoittaa: mieti, miksi yritys on merkityksellinen ihmisille. Monella on harhakuva, että brändissä tärkeää olisivat yrityksen logo ja värit. Mutta ne ovat vain näkyvää pintaa. Brändi on keskeinen osa liiketoimintaa – se miksi olemme olemassa.

the other danish guyssa yrityksen olemassa olon tarkoitus on läsnä päivittäin.

- Kun oma juttu on löytynyt, brändityö ei lopu siihen. Olemassa olon tarkoitus on yritykselle majakka, jonka pitäisi ohjata arjessa kaikkea tekemistä. Ja jos yrityksen merkitystä ei pysty selittämään itselleen tarpeeksi yksinkertaisesti, eivät sitä ymmärrä asiakkaatkaan, huomauttaa Lähde.

Kapean niche-markkinan valinta vaatii rohkeutta

the other danish guy aikoo olla maailman paras alusvaatebrändi. Näin ollen se keskittyy tekemään vain alusvaatteita. Materiaalina on valtameren muoviroskasta ja hylätyistä kalaverkoista valmistettu kangas. Tuotteita myydään vain verkossa.

– Verkkokauppamaailmassa tällaisen kapean segmentin valinta on uhkarohkea veto. Mutta jos haluaa, että brändi on asiakkailleen tae jostain, fokuksen pitäminen on tärkeää, sanoo Lähde.

– Verkkokaupan yleistavaratalojen on vaikea pärjätä alan jäteille, kuten Amazonille ja Alibaballe. Erikoistumalla johonkin ja olemalla siinä maailman paras voi saada kilpailuedun. Sen sijaan välimuodot, joissa myydään tuotteita melko laajalla skaalalla, mutta ei pystytä kuitenkaan jättien tarjoaman valikoiman monipuolisuuteen, voivat olla verkkokaupalle kuolemaksi.

Rajatun tuotevalikoiman hyödyt ovat verkkokauppiaalle myös hyvin konkreettisia.

– Varastonhallinta on silloin yksinkertaista. Kun artikkelivarianttien määrä on pieni, ei tarvita 10 000 neliömetrin varastotilaa. Iso varasto sitoo paljon rahaa. Sen arvo voi olla suurikin, esimerkiksi H&M:llä noin 20 % liikevaihdosta. Olen myös kuullut pienistä verkkokauppiaista, joilla varaston arvo on jopa 30 %.

Kansainväliset markkinat valloitetaan aitoudella

the other danish guyn tavoitteena on olla brändi, joka tulevaisuudessa tunnetaan maailman joka kolkassa. Internetissä jokainen verkkokauppa on yhtä lähellä ostavaa asiakasta. Maailmanvalloituksen ensiaskeleet on otettu: tuotteita myydään jo yli kahteenkymmeneen maahan ja brändi on huomioitu muun muassa The Guardianissa ja Huffington Postissa.

Globaalin markkinan hurmaaminen vaatii tarkkaa suunnittelua. Mikä markkina seuraavaksi halutaan ottaa haltuun? Askeleet pitää ottaa harkiten, eikä rynnätä maailmalle suin päin.

– Meidän liiketoiminta skaalautuu onneksi hyvin, alusvaatteet ovat yhtä tarpeellisia kaikkialla. Kysymys on ennen kaikkea siitä, miten brändi tehdään tunnetuksi. Tunnettuuden rakentaminen on aina uusilla markkinoilla ensimmäinen kysymys, kaiken a ja o, muuten kukaan ei tiedä mitään brändin olemassa olosta, toteaa Lähde.

Maailmalla menestyy verkkokauppa, jolla on tarina, ja jonka lupaukset esimerkiksi vastuullisuudesta toteutuvat jo nyt.

– Kansainvälisen median huomio ansaitaan aidolla asialla. Temput ja halvat stuntit eivät vie mihinkään, yrityksellä pitää olla ihmisiä oikeasti kiinnostavaa kerrottavaa.

Muotiteollisuus vakavien kysymysten äärellä

Tekstiiliteollisuus kuormittaa maapalloa suunnattomasti. Alalla pohditaankin nyt painavia kysymyksiä: miten tämän yhteisen planeetan hupenevia resursseja käytetään?

– Me näemme, että muoti- ja tekstiiliteollisuudella on käsissään isoja ongelma. Puuvillan käyttö on yksi hankala aihe. Jokaista tuotettua puuvillakiloa kohden kuluu yli 10 000 litraa vettä, joten meiltä loppuu maailmasta vesi. Siksikään me emme halua tehdä kalsareita puuvillasta. Ajattelimme, että tehdään ne sen sijaan valtameren muoviroskasta ja hylätyistä kalaverkoista, sanoo Lähde.

– Muotiteollisuuden on vaan ihan pakko siirtyä aiempaa eettisempiin materiaaleihin ja tuotantotapoihin. Tähän vaatimukseen vastaavan, parhaan mahdollisen alusvaatemateriaalin löytäminen ei ollut helppoa, mutta meitä ei huvitakaan helppous, vaan asiat, jotka tuntuvat mahdottomilta.

Turha vaatimattomuus pois

Suomalainen verkkokauppa pärjää Lähteen mukaan maailmalla ihan varmasti.

– Kun verkkokaupalla vain on ensin näkemys ja varmuus omasta asiastaan, näitä seuraa rohkeus. Turha vaatimattomuus ja epäröinti kannattaa jättää pois. Epäröinti petojen ja pelottavalta tuntuvien haasteiden edessä tappoi metsästäjä-keräilijäkaudella metsästäjät, ja se tappaa myös verkkokauppiaan, kuvailee Lähde.

– Toki myös pitää selvittää, onko oma niche sellainen, että sille on markkinassa kysyntää. Ja jos luontaista tarvetta ei ole, pystynkö luomaan sen? Jos vastaus on kyllä, sitten vaan toteuttamaan.

Suomesta löytyy erinomaisia esimerkkejä verkkokaupoista, jotka myyvät ympäri maailman. Lähde nostaa esille muun muassa Finnish Baby Boxin ja Finnish Design Shopin. Ennakkoluulottomia, omaa juttuaan tekeviä kotimaisia verkkokauppoja, joiden tekemisiä Lähde sanoo seuraavansa, ovat myös vaikkapa Jimm’s PC-Store ja Hyvinvoinnin Tavaratalo.

► Lue myös Jimm's PC Storen Antti Järvisen vinkit tuotesivun rakentamiseen

 

Vuonna 2016 lanseerattu the other danish guy tarjoaa kaupassaan Checkoutin maksutavat sekä palvelee kansainvälisiä asiakkaita PayPalin ja PayPal Expressin avulla.

Tilaa uutiskirjeemme!

Kauppiaan tietopankki