Listasimme 10 yleisintä virhettä, joihin aloitteleva verkkokauppias voi huomaamattaan sortua. Välttämällä näitä sudenkuoppia saa verkkokaupan pyörimään sujuvasti ilman odottamattomia lisäkustannuksia, hukkaantunutta aikaa ja palaneita hermoja. Olitpa laajentamassa kivijalkakaupasta verkkoon tai perustamassa verkkokauppaa ensimmäiseksi myyntikanavaksesi, auttaa näiden virheiden välttäminen sinua menestymään.
1. Et perusta verkkokauppaa, vaikka kysyntä on olemassa
Suurin virhe verkkokaupan perustamisessa on se, että sitä ei perusteta lainkaan. Moni kivijalkakauppias kokee myynnin siirtämisen verkkoon pelottavana askeleena. Asiakkaat ovat jopa saattaneet tuoda esille kiinnostuksensa sähköisestä ostamisesta, mutta ajatus tuntuu silti ahdistavalta. Uskonloikka kuitenkin kannattaa, sillä parhaimmillaan verkkokauppa tarjoaa yrityksille suuret kasvumahdollisuudet, entistä laajemman asiakaskunnan ja kohonneen asiakastyytyväisyyden.
2. Valitset väärät kumppanit
Verkkokaupan pyörittäminen vaatii sujuvaa yhteistyötä usean eri toimijan kanssa. Verkkokauppa-alusta, tavarantoimittajat, logistiikka, maksuliikenne ja taloushallinta ovat keskeiset tekijät toimivassa kokonaisuudessa.
Oikea kumppani takaa kevyesti rullaavan prosessin ja mahdollistaa hyvän asiakaskokemuksen. Me Checkoutilla kiinnitämme erityisen paljon huomiota sujuvaan kumppanuuteen, jotta asiakkaidemme ei tarvitse murehtia verkkomaksamiseen liittyvistä asioista. Tarjoamistamme palveluista voit lukea lisää täältä.
3. Et tunne asiakaskuntaasi
Verkkokauppa tuo yrityksesi tuotteet ja palvelut laajan asiakaskunnan saataville. Tämä tarkoittaa, että asiakaskuntasi saattaa jatkossa koostua täysin uudenlaisista asiakkaista verrattuna niihin keitä myymälässäsi vierailee. Älä siis oleta, että verkkokaupassa toimii esimerkiksi täysin sama tuotevalikoima kuin kivijalkakaupassa.
Asiakkaaseen tutustuminen ei vaadi kalliita tutkimuksia ja analyyseja. Käytä sosiaalisen median kanaviasi tiedonlähteinä, kysele mikä asiakkaitasi kiinnostaa, haastattele tuttujasi ja yrittäjäystäviäsi. Hyödynnä myös erilaisia yrittäjäryhmiä. Tiedon kerääminen auttaa kohdentamaan tuote- ja palveluvalikoimasi sekä markkinointisi juuri oikealle kohderyhmälle.
4. Tuotevalikoimasi on liian suppea tai laaja
Tuotevalikoiman rajaamisessa auttaa seuraavien kysymysten esittäminen: kuka on kohdeasiakkaani? Minkä ikäisiä asiakkaita tavoittelen? Tarjoanko tuotteita tai palveluita sekä miehille että naisille? Kuinka monimutkaisen ostoprosessin asiakkaani käy läpi ennen tuotteen tilaamista? Mitä pidemmälle asiakkaan analysoinnin viet, sitä helpompaa tuotevalikoiman rajaaminen on.
5. Valitset väärät maksutavat
6. Toimitustavat ovat liian suppeat
Asiakaskokemuksen kannalta on tärkeää, että tuotteiden toimitus on tehty asiakkaalle mahdollisimman helpoksi. Valitse sellaiset toimitustavat, jotka vievät ostokset lähelle asiakasta. Monipuolinen valikoima toimitustapoja mahdollistaa sen, että asiakas voi valita omiin arkirutiineihinsa parhaiten sopivan menetelmän. Näppärästi sujunut kauppa tuotetoimituksineen kannustaa asiakasta käyttämään verkkokauppaasi toistekin.
7. Olet tehnyt edellä mainitut kohdat huolella, ja sitten vain istut odottamaan
8. Annat asiakkaalle lupauksia, joita et voi pitää
9. Odotat näkeväsi tuloksia välittömästi
10. Suunnitelmat jäävät puheen tasolle
Kaikkia menestyviä verkkokauppoja yhdistää yksi asia: suunnitelmat eivät ole pelkkää sanahelinää vaan konkreettisia toimenpiteitä. Hyviä ideoita on mukava kehitellä, mutta vasta niiden toteutus vaikuttaa kaupankäyntiisi. Ilahduta asiakastasi, aktivoidu sosiaalisessa mediassa, suunnittele kampanjoita ja hanki näkyvyyttä – kaikki nämä teot auttavat sinua kohti suuriakin tavoitteitasi. Verkkokaupan pyörittäminen on hauskaa ja palkitsevaa, kun hommaan heittäytyy täysillä!
Markkinoinnilla potkua verkkokauppaan!