Kuinka kiivetään kaupankäynnin huipulle? e-commerce-messujen satoa

Vieläkö saa hiukan muistella tämän vuoden mainioita e-commerce ja SHOP 2017 -messuja? Emme malta jättää tilaisuutta väliin, sillä alan valtakunnallisesti merkittävimmässä tapahtumassa, digitaalisen liiketoiminnan aitiopaikalla oli jälleen mitä hauskinta olla mukana.

Tässä vaiheessa kun liidit on purettu, messutavarat sedimentoituneen asianmukaiseksi röykkiöksi toimistonnurkkaan ja arki palannut muutenkin tyypilliseen vaihtelevaan uomaansa, on hyvä hetki kirjata ylös vielä tapahtumasta mieleenjääneitä ajatuksia.

Mistä keskusteltiin myyntiständeillä ja mistä esiintymislavoilla? Checkoutlaisia oli paikalla vahva edustus, joten voimme välittää messut missanneille vaikutelmia useasta kulmasta.

Mobiilimaksuja ja kisailua Checkoutin osastolla

Ständillämme vieraili kahden päivän aikana mahtavia uusia ja vanhoja tuttuja: asiakkaita, kumppaneita ja muita kiinnostuneita kävijöitä. Kiitos kaikille, teitä oli loistavaa nähdä!

Juuri messujen alla Checkoutin valikoimaan lanseeratuista tuoreista mobiilimaksutavoista, Pivo Maksunapista, MobilePaysta ja Masterpassista kyseltiin meiltä paljon – ja mielellämme ja ylpeänä niistä keskustelimme. Jos et ole vielä ehtinyt tutustua mobiilimaksutapoihin, kannattaa lukea, mitä olemme kirjoittaneet blogissamme Pivo Maksunapista ja MobilePaysta.

Osastomme suurin hitti taisi kuitenkin löytyä myyntitiskistä muutaman metrin sivummalle: ClimbStationin yllätyksiä tarjoava kiipeilyseinä veti väkeä luokseen magneetin lailla. Digitaalisen liiketoiminnan huipulle kapuamiseen kuului tietenkin kilpailuhenkeä, ja pisimpään seinällä pysynyt palkittiin kiipeilylahjakortilla. Messujen aikana nähtiin myös kiipeilykisat sekä eri mobiilimaksutapojen että maksunvälitysyritysten kesken.

Myyntitiimimme tunnelmat rennoista, hyväntuulisista ja hyödyllisistä messupäivistä tiivistyivät parhaiten kahteen sanaan: erittäin rock.

Datasta tehoa markkinointiin

Kahden päivän aikana kuultiin lukuisia hyviä puheenvuoroja, kun ohjelmaa pyöri yhtä aikaa kolmella lavalla. Teemoissa olivat vahvasti esillä muun muassa tulevaisuuden kuluttaja, tulevaisuuden kauppapaikat, markkinoinnin tulosten mitattavuus, verkon ja kivijalan entistä tiiviimpi yhtenevyys sekä logistiikkapalveluiden uudet mahdollisuudet.

Yksi datasta painokkaimmin puhuneita oli Qurun analytiikkakonsultti Mira Mäkiranta, joka avasi kiinnostavien asiakastapausten kera, kuinka datan avulla markkinointiin saadaan suurimmat tehot. Kuten markkinoinnissa muutoinkin, myös analytiikan hyödyntämisessä onnistumiset alkavat aina hyvästä suunnittelusta. Vain tietoa, josta on itselle liiketoiminnallista iloa, kannattaa kerätä.

Mäkiranta alleviivasi osuvasti, että käyttämätön data on pelkkää ongelmajätettä. Datan hyödyntäminen oman sivuston parantamiseen ei kuitenkaan ole rakettitiedettä, vaikka saattaa vaatia hiukan ponnisteluja. Nämä perusteesit eivät voi koskaan olla omassa tekemisessä liian kirkkaana mielessä.

checkout-kiipeä-huipulle.jpg 

Lapsiperheen moderni ihmiskoe

Kun Happimaa Oy:n Tero Helenius kertoi vuoden alussa toteuttamastaan ihmiskokeesta, oli lavan viereen pakko jäädä kuuntelemaan. Miten kävi lapsiperheen ilman mahdollisuutta ostaa tuotteita kivijalkaliikkeistä pankkikortilla tai käteisellä?

Heleniuksen lyhyt vastaus kuului: hankalaa oli elämä, ellei jopa mahdotonta. Kun kaiken tilasi verkkokaupoista, esimerkiksi aiemmin perheen tapana ollut nopea täydennysostaminen ei toimitusaikojen maailmassa onnistunut lainkaan. Uusien toimintamallien opettelu oli välttämätöntä.

Selkeä havainto oli myös, miten kanavarajat ylittävä, sekä kivijalkaa että verkkokauppaa hyödyntävä ostaminen oli usein yhä mutkikasta tai kokemus vähintään kummallinen. Helenius kiteytti, että tiedon tulisikin liikkua palveluiden välillä entistä saumattomammin. Kauppiaiden olisi myös viimeistään nyt syytä rakentaa palvelut sekä kaduilla että verkossa aina asiakkaan arkisen polun varrelle, eikä siten, että niitä tarvitsee erikseen poiketa etsimään.

Heleniuksen kuluttajakokemuksista voi lukea myös vieraskirjoituksesta Vilkas Oy:n blogista.

Viisas muistutus: asiakas on tärkein

Asiakaskeskeisyys ja asiakaskokemus olivat kantavia teemoja useissa erinomaisissa esityksissä läpi messujen. Kokeneen verkkokaupan ammattilaisen, eCom Growth -kasvuohjelman asiantuntijan Leevi Parsaman tuomat terveiset Big Show 2017 -tapahtumasta New Yorkista olivat tässä yksi vakuuttavimmista.

e-commerce-messut-tunnelma.jpgMuistutuksia siitä, miten koko yrityksen liiketoimintastrategian ytimessä pitäisi olla asiakas ja vain asiakas, saamme tuskin koskaan liikaa. Ajatukseen on myös mitä oleellisinta sitoa koko yrityksen henkilökunta mukaan. Parsama totesi, että kun koko liiketoimintaa johdetaan asiakkaiden ehdoilla, johdetaan samalla tiedolla ja asiakasymmärryksellä, kuten reaaliaikaisen analytiikan tai vaikkapa A/B-testauksen tuloksilla.

Se, joka tuntee asiakkaansa parhaiten sekä osaa palvella heitä aidosti ja rajat ylittäen eri kanavissa, on huomisen digitaalisessa kaupassa vahvoilla. Tästä on helppo olla Parsaman kanssa samaa mieltä. Samoin kuin ilmiselvästä, mutta silti pysäyttävästä toteamuksesta, miten älypuhelin ei ole pelkkä laite taskussa tai käyttöliittymä, vaan ihmiskunnan käyttäytymisen suurimpia muutoksia.

 

Haluamme esittää lopuksi lämpimät kiitokset hienosta tapahtumasta messujärjestäjälle Easyfairsille. Teitte tapahtumasta sujuvan ja onnistuneen! Odotukset ensi vuotta varten ovat nyt koetun perusteella melkoisen korkeat. Nähdään silloin.

 

Jos ehdit jo lukea artikkelimme mobiilimaksutavoista Pivo Maksunapista ja MobilePaysta, tutustu myös esimerkiksi 6 tehokkaaseen vinkkiimme, joilla parannat verkkokauppasi toimintaa.