Kuinka valita parhaat kanavat verkkokaupan markkinointia varten?

Elämme maailmassa, jossa kuluttajille tarjotaan jatkuvasti enemmän valikoimaa yhä useampia kanavia hyödyntäen. Brändi- ja tuotetulvasta erottautuminen on ensiarvoisen tärkeää, jotta asiakkaat löytävät yrityksesi. Jotta verkkokaupan markkinointi ei tapahdu hakuammuntana, tulee oman liiketoiminnan ja kohderyhmän kannalta parhaiden kanavien määrittäminen tehdä huolella.


Kanavapaljous – uhka vai mahdollisuus?

Markkinoinnin kanavia valitessa vaihtoehtoja tarkastellaan helposti liian kapealla näkökentällä. Facebook, sähköposti ja hakukoneoptimointi eivät suinkaan ole ainoita hyviä vaihtoehtoja, vaikka näillä moni yrittäjä lähteekin liikkeelle. Toki pelkästään näihinkin kanaviin rajoittumalla voi saada aikaan loistavia tuloksia. Todellisuudessa tarjolla on paljon monipuolisempi valikoima tapoja tavoittaa ihmiset.

Suomessa aktiivisessa käytössä olevia sosiaalisen median kanavia on pitkä liuta. Näistä tutuimpina voidaan mainita Facebook, Instagram, YouTube, WhatsApp, Twitter, Pinterest ja LinkedIn. Uusia haastajia ilmestyy markkinoille tasaiseen tahtiin. Suomessa jalansijaa ovat saaneet muun muassa Snapchat ja Periscope, jotka houkuttavat erityisesti nuorta käyttäjäkuntaa.

Tarjolla olevat digitaalisen markkinoinnin kanavat eivät suinkaan rajoitu näihin sosiaalisen median kärkinimiin. Hakukoneoptimointi- ja mainonta, sähköposti, bannerimainonta eri verkkosivuilla, kumppanuusmainonta luotettavien yhteistyötahojen kanssa sekä keskustelufoorumit ja yhteisösivustot tarjoavat omat panoksensa kanavapaljouteen.

Tästä valikoiman runsaudesta on helppo mennä hämilleen. Ymmärrettävästi ne itselleen tutuimmat kanavat saattavat tällöin tuntua houkuttavimmilta vaihtoehdoilta. Usein kauppiaalle itselleen tutuimmat kanavat eivät kuitenkaan ole ne tehokkaimmat. Verkkokaupan kohderyhmä saattaa liikkua aivan eri kanavilla kuin kauppias itse. Markkinointikanavien valinnan tulisi siis pohjata tutkittuun tietoon siitä, missä verkkokaupan kohderyhmä liikkuu.

Ole siellä missä asiakkaasi ovat

Jo verkkokauppaa perustettaessa katse tulee kääntää asiakkaaseen. Ilman tarkkaa asiakastuntemusta sekä myynnin että markkinoinnin kohdentaminen oikein on hyvin haastavaa, ellei jopa mahdotonta.

Kun kohderyhmä on tuttu ja tieto perustuu faktoihin, on toimivien markkinointikanavien määrittäminen helppoa. Asiakkaiden ikä, sukupuoli, mielenkiinnon kohteet, harrastukset ja jopa asuinpaikka auttavat rajaamaan kanavapaljoudesta ne toimivimmat vaihtoehdot. Myös verkkokaupan toimiala auttaa rajaamaan valikoimaa. Esimerkiksi b2b-kentällä toimivan toimistotarvikeyrittäjän kannattaa ennemmin panostaa LinkedIniin kuin Periscopeen.

Kerralla ei kannata haukata koko kakkua. Ensin voi valita muutaman parhaalta tuntuvan kanavan ja aloittaa niillä. Testaamalla millaista vaikutusta eri kanavat saavat oikeasti aikaan kohderyhmässäsi, voit muokata ja laajentaa markkinointiasi havaintojesi pohjalta.

Lue aiemmasta blogipostauksestamme lisää asiakastutkimuksesta ja kohderyhmän tuntemisen tärkeydestä.

Älä unohda sähköpostimarkkinointia

Tutkimusten mukaan vuonna 2016 paras ROI (Return On Investment eli pääoman tuotto) saatiin aikaan sähköpostikampanjoilla. Markkinointiin käytetyistä rahoista sähköpostikampanjointi oli siis kannattavinta eri mainontatapoja vertaillessa.

Verkkokaupan myyntitapahtuman yhteydessä asiakkaalta usein kysytään sähköpostiosoite, joten verkkokauppiaalle kertyy kuin huomaamatta selkeä kohderyhmä mailikampanjalle. Asiakasta voi ilahduttaa esimerkiksi tarjouskoodilla, joka kannustaa häntä palaamaan verkkokaupan valikoiman ääreen.

Jokaisella kanavalla on oma tyylinsä

Olet nyt siis valinnut asiakaskunnallesi ja tuotteillesi parhaiten sopivat kanavat. Hienoa! Seuraavaksi vuorossa on kullekin kanavalle sopivan sisällön ja puhetyylin määrittely. Jokaisella kanavalla pätevät omat lainalaisuudet. Näillä tarkoitetaan muun muassa julkaisutiheyttä, viestien ideaalia pituutta, kuvamateriaalin ja hashtagien merkitystä, julkaisun elinikää ja soveltuvaa puhetyyliä.

kuinka-valita-parhaat-kanavat-verkkokaupan-markkinointia-varten.jpg

Samaa postausta tai mainosta ei kannata, tai edes voi, julkaista kaikilla käytössäsi olevilla kanavilla samanlaisena. Jo pelkästään hyväksytyt kuvakoot vaihtelevat kanavittain, tekstin merkkimäärästä puhumattakaan. Olipa kyseessä sitten digitaalisen tai perinteisen markkinoinnin kanava, tutustu näiden kanavien pelisääntöihin ennen ensimmäistäkään julkaisua. Näin tiedät millaisin keinoin saat parhaat tehot irti kanavasta kuin kanavasta.

Suunnittele ensin, toimi vasta sitten

Ennen ensimmäistäkään somepäivitystä tai lähetettyä sähköpostia, on markkinointisuunnitelman hyvä olla kokonaisuutena hanskassa. Jotta yhtenäinen ja tunnistettava linja säilyy, tulee markkinointia toteuttaa valitulla tyylillä kautta linjan. Tämä vahvistaa brändisi imagoa asiakkaan silmissä ja antaa liiketoiminnallesi luonteen.

Markkinoinnin vuosikello on verkkokauppiaan ystävä. Olivatpa myymäsi tuotteet mitä tahansa, todennäköisesti vaihtuvat sesongit ja vuodenajat näkyvät valikoimassasi jossain määrin. Voit merkata kalenteriin eri juhlapyhät, lomakaudet, merkkipäivät ja sesongit, jotta muistat korostaa niitä viestiessäsi asiakkaalle. Erilaiset kampanjat tai tapahtumat voivat kulkea käsi kädessä sesonkien vaihteluiden kanssa.

Markkinointitoimenpiteiden kalenterointi auttaa pitämään kiinni markkinoinnin rutiineista. Mitä säännöllisemmin eri toimenpiteitä tekee, sitä paremmin markkinoinnilla pystyy vaikuttamaan myyntiin ja tuloksiin. Halutessasi voit automatisoida osan toimenpiteistä, jolloin voit kerralla aikatauluttaa osan markkinoinnin toimenpiteistä vaikkapa seuraavan parin kuukauden ajalle.

Varmista, että ostopolku ei katkea

Mainoksilla ja postauksilla yritetään aktivoida lukija siirtymään eteenpäin ostopolulla. Käytännössä digitaalisessa markkinoinnissa tämä tarkoittaa, että esimerkiksi sähköpostiviestissä houkutellaan lukijaa klikkaamaan linkkiä, joka vie verkkokauppaan tiettyjen tuotteiden tai kampanjan luokse.

Ostopolun ehjänä pitäminen on tärkeää kanavalta toiselle ohjatessa. Jos ohjaat esimerkiksi bannerimainoksesta suoraan tietyn tuotteen luo verkkokauppaan, pidä huoli, että kävijälle tarjotaan näiden kahden kontaktipisteen aikana riittävä määrä tietoa kyseisestä tuotteesta. Jos kävijä ei koe tietävänsä tuotteesta riittävästi, ei hän luultavasti osta tuotetta. Tämän tilanteen voi välttää lisäämällä tarpeeksi tuoteinfoa joko tuotesivulle tai bannerimainoksen yhteyteen, tai ohjaamalla kävijä sellaiselle verkkokaupan sivulle, jossa ei oleteta suoraa ostopäätöstä.

Rakenna kanavien väliset sillat siis vahvan logiikan pohjalle, joka ottaa huomioon ostoprosessin. Huonolla toteutuksella voi menettää monta potentiaalista asiakasta, joten kokonaissuunnitelman laatimiseen kannattaa panostaa.

Tuo digitaaliset kanavat osaksi kasvotusten tapahtuvaa markkinointia

Tapahtumat ja messut ovat mainio tilaisuus kohdata asiakkaita kasvotusten. Verkkokauppiaille nämä saattavat olla ainoita mahdollisuuksia tutustua asiakkaisiin henkilökohtaisesti, mutta kivijalkaliikkeiden omistajatkin pääsevät tavoittamaan parhaimmillaan kokonaan uutta asiakaskuntaa.

Yhdistämällä digitaalisen markkinoinnin tapahtumien tai messujen yhteyteen, voit luoda sekä reaalimaailmaan että verkkoon ulottuvan kampanjan. Voit houkutella enemmän vierailijoita osastollesi tai korostaa esimerkiksi verkkokaupastakin löytyvää messutarjoustuotetta. Videoimalla tapahtumaa saat mielenkiintoista sisältöä eri kanaviin. Tätä materiaalia voit mahdollisesti hyödyntää vielä pitkään tapahtuman päättymisen jälkeenkin.

Vauhdilla liikkeelle – Verkkokaupan digitaalisen markkinoinnin tietopaketti auttaa alkuun

Kokosimme verkkokaupan digitaalisen markkinoinnin keinot ja vinkit yhdeksi tietopaketiksi. Sen avulla saat käynnistettyä verkkokauppasi markkinoinnin tai tehostettua jo olemassa olevaa strategiaa. Tuo verkkokauppasi rohkeasti esiin ja tavoita juuri ne oikeat asiakkaat!