Miksi sinunkin kannattaa rekrytoida tiimiisi chatbot?

 

Kuluttajat haluavat tehdä ostoksensa siellä, missä he jo valmiiksi ovat: sosiaalisessa mediassa ja pikaviestimissä. Tuntuuko kauppiaana haastavalta vastata tähän vaatimukseen? Miten se onnistuu ja millä ihmeen ajalla? Yksi ratkaisu on virtuaalisen assistentin, kuten chatbotin, ottaminen mukaan myyntiremmiin.

Chatbot tekee mitä käsketään, yrityksesi äänellä

Chatbotit ovat ohjelmistosovelluksia, joiden on tarkoitus simuloida vuorovaikutustilannetta ihmisen kanssa. Chatbotit ovatkin jo tuttuja esimerkiksi asiakaspalveluchattien nopeina ja ahkerina apulaisina. Botteja on syytetty konemaisista vastauksista ja väärinymmärryksistä, mutta uuden sukupolven botit ovat entistä fiksumpia ja luontevampia keskustelijoita.

Chatboteja on syytä ajatella ennen kaikkea työkaluina.

– Chatbot tekee sen, mihin se on rakennettu ja mitä sen käsketään tehdä. Botti voi avustaa esimerkiksi asiakaspalvelua tai myyntiä tai hoitaa muita yksinkertaisia assistentin tehtäviä, kertoo OP Labin chatbot-asiantuntija Santeri Posio.

Kun kauppaa haluaa tehdä niin sosiaalisessa mediassa, sovelluksissa kuin verkkosivuilla, virtuaalisella bottiassistentilla on tärkeä rooli. Koska asiakkaat ovat joka tapauksessa yhteydessä yritykseesi näissä kanavissa, tilanne kannattaa muuttaa myyntitilanteeksi.

– Chatbot sopii moneen, mutta erityisen hyvä se on myyntitiimin apulaisena. Chatbot puhuu yrityksesi äänellä ja tekee näin jokaisesta asiakaskohtaamisesta henkilökohtaisen ja vuorovaikutteisen.

Kätevin alusta tällä hetkellä Facebook Messenger

Alustoja myyntichatbotin rakentamiseen on tarjolla useita, mutta Posion mukaan tällä hetkellä kovimpia ovat vanha tuttu Facebook Messenger sekä Amazon Alexa, joka on Amazon.comin kehittämä virtuaaliavustaja. Muidenkin alustojen, kuten WhatsAppin kehitystä kannattaa tässä suhteessa ehdottomasti seurata.

Teknologia chatbottien rakentamiseen on yhä nuorta. Valmiita ratkaisuja on markkinoilla vasta vähän. Iso osa boteista onkin yritysten itse rakentamia.

– Facebook Messengerin etu alustana on, että puolet suomalaisista käyttää sitä jo entuudestaan, eikä heitä siten tarvitse houkutella uuteen palveluun. Ja koska lähes kaikki yritykset ovat joka tapauksessa jo valmiiksi läsnä Facebookissa, kuluttajat osaavat niitä sieltä myös etsiä, kuvaa Posio.

Millaiselle yritykselle chatbot sopii?

Kaupantekoon pikaviestimissä on jokaiselle yritykselle monta hyvää syytä. Ihmiset tekevät ostoksia entistä enemmän mobiilissa, ja ketterä chatbot vastaa tähän tarpeeseen. Chatbotin toteuttaminen on myös selvästi kevyempää kuin kehittää myyntitarkoituksiin mobiilisovellus.

– Chatbot sopii ihan kaikille, eikä yrityksen koolla tässä mielessä ole väliä. Botti hoitaa tyytyväisenä niin yhden kuin 1000 asiakasta tunnissa. Se ei rasitu työmäärästä eikä toisaalta tylsisty. Samaten chatbot-kokeilut isojen yritysten kanssa ovat toimineet hienosti. OP on esimerkiksi ehtinyt toteuttaa yhdessä Kotipizzan kanssa jo sekä Facebook Messenger -pohjaisen Kotibotin että aivan uutena mahdollisuuden tilata Kotipizzaa Alexan avulla, kertoo Posio.

– Botit ovat toimineet erityisen hyvin kampanjamyynnissä tai kausituotteiden myynnissä. Myyntibotilta asiakkaan on helppo esimerkiksi kysyä, mitä uusia tuotteita yrityksellä juuri nyt on tarjolla.

Kun botti laitettu päälle, myynti sen kautta on täysin autonomista: kauppias voi vain katsoa ja ihastella, kun tilauksia kilahtelee laariin.

Kuluttajan ostotapahtuma botin kanssa puolestaan on nopea ja saumaton. Maksaminen tapahtuu moderneilla maksutavoilla suoraan chatissa, eikä asiakkaan tarvitse lähteä keskustelusta muualle saadakseen ostoksensa viimeisteltyä.

Näillä kolmella askeleella pääset heti vauhtiin botin hankinnassa:

1) Mieti, mitä tarpeita yritykselläsi on botille. Mitä asioita haluat sen kautta hoitaa?

2) Arvioi, paljonko olet valmis satsaamaan bottiin. Haaveiletko juuri sinun yrityksellesi räätälöidystä botista? Varaudu tällöin ohjelmistokehityksen kustannuksiin.

3) Ota yhteyttä itsellesi sopivimpaan palvelun toteuttajaan, kuten vaikkapa OP Labin chatbot-tiimiin: santeri.posio@op.fi. OPn ratkaisu on suunnattu ennen kaikkea vähittäismyyntiä tekeville kauppiaille.

Kassabotti on helppo tapa tehdä kauppaa monikanavaisesti

Räätälöityjen ratkaisujen lisäksi markkinoille on tulossa entistä useampia kuukausimaksullisia, helposti ostettavia ja käyttöönotettavia chatboteja. Yksi tällainen on OPn Kassabotti, jonka pilotti on käynnistynyt. Kassabotti on osa OP Kassan palveluvalikoimaa ja sopii niin kivijalkakauppiaille, jotka ovat laajentamassa myyntiänsä verkkoon kuin verkkokauppiaille, jotka haluavat hyödyntää pikaviestimien kaupantekomahdollisuudet.

Kassabotti toimii Facebook Messengerissä. Kauppias laittaa tuotteet myyntiin Facebook-sivullaan, ja Kassabotti hoitaa loput: keskustelee asiakkaan kanssa sekä vastaanottaa tilauksen ja maksun automaattisesti. Kassabotin kanssa asioidessa maksetaan Checkoutin tarjoamilla maksutavoilla.

Kassabotti sopii erinomaisesti useimmille verkkokaupoille, ja näin ollen myös Checkoutin kauppiaille.

Tuorein tapaus Kassabotista on laadukkaisiin kuva- ja äänentoistolaitteisiin erikoistuneen HifiStudion chatbot, joka on juuri aloittanut ahkeran myyntityönsä. Käy tutustumassa bottiin: m.me/Hifistudiosuomi.

KB_logo_300


Kiinnostaako kuulla lisää? Tilaa webinaaritallenteemme chatboteista ja digitaalisen kaupankäynnin uusista tuulista!Tilaa webinaaritallenne