Tuloksekas verkkokaupan markkinointi edellyttää rohkeaa asennetta

Verkkokaupan pyörittäminen on parhaimmillaan todella palkitsevaa. Etenkin siinä vaiheessa kun sivuille virtaa ostavia asiakkaita ja myyntikäyrä ponnahtaa kohti kattoa. Tähän tilanteeseen pääseminen kuitenkin edellyttää muutakin kuin vain verkkokaupan perustamisen. 

Ilman suunnitelmallista markkinointia erottautuminen on lähes mahdotonta. Ja juuri erottautuminen on nykypäivän tuotepaljoudessa se, jolla saat asiakkaat luoksesi.

Älä pelkää markkinointia

Verkkokaupan julkaisuun asti pääseminen on vaatinut valtavan määrän työtä ja päättäväisyyttä. Miksi siis et rohkeasti toisi esille mitä olet saanut aikaan? Fakta on, että ilman markkinointia ja myyntiä asiakkaat eivät löydä tuotteitasi.

Verkkokauppabisneksessä menestyminen vaatii rohkeita markkinointitekoja sekä roppakaupalla mielikuvitusta. Markkinointibudjetin koko ei määritä sitä miten suuria vaikutuksia voit saada aikaan. Idearikkaudella on saatu monta aloittelevaa yritystä kuluttajien laajaan tietoisuuteen, myös ilman massiivisia markkinointikoneistoja.

Esimerkiksi vaatemerkki Patagonia ja suomalainen Naava tuovat omia luonnonläheisiä arvojaan niin vahvasti esille, että kuluttajat ja media haluavat jakaa heidän tarinaansa eteenpäin. Näin molemmat yritykset ovat saavuttaneet suurta näkyvyyttä ja tunnettuutta pelkällä vahvalla asemoinnilla.

Markkinointi ja myynti ei ole tuputtamista tai asiakkaan häiriköintiä, vaan tärkeä osa yrityksesi ydinliiketoimintaa. Verkkokaupan markkinointi ei myöskään ole työlästä tai vaikeaa, jos tietää mitä tekee. Suunnitelmallisuus ja markkinoinnin skaalaaminen omiin tavoitteisiin ja budjettiin sopivaksi avaavat ovet loistaville tuloksille.

Kaikki lähtee asiakkaasta: tunnethan omasi?

Erilaiset markkinointitoimenpiteet ovat tapa keskustella asiakkaiden kanssa. Hakuammuntana toteutettu markkinointi saattaa kyllä tavoittaa suuren määrän ihmisiä, mutta haluttu reaktio jää puuttumaan kohderyhmän ollessa väärä.

Kun yrittäjä tuntee asiakkaansa, on markkinoinnin, tuotevalikoiman, kampanjoiden ja verkkokaupan toiminnallisuuden kohdentaminen juuri oikealle kohderyhmälle helppoa. Jos verkkokauppa tarjoaa tuotteita esimerkiksi 45-60-vuotiaille naisille, on turhaa tavoitella näkyvyyttä nuorten aikuisten parissa. Keski-ikäiset naiset myös tavoittaa eri kanavissa kuin nuorison, joten esimerkiksi sosiaalisessa mediassa kannattaa tällöin keskittyä ennemmin Facebookiin kuin Snapchatiin.

Asiakkaan tunteminen ei vaadi kalliita tutkimuksia. Astumalla hetkeksi asiakkaiden saappaisiin ja miettimällä mikä heitä kiinnostaa, missä heidät tavoittaa ja kuinka palvella heitä parhaiten, avaa jo hyvin verkkokaupan pelikenttää. Yhdistämällä tämän pohdinnan verkkokaupasta kertyvään dataan, saa kattavan käsityksen siitä miten markkinointia ja toimintaa tulee kehittää.

Kun verkkokaupan toiminta ja markkinointi on suunniteltu selkeästi rajattu kohderyhmä mielessä, paranee myös asiakaskokemus. Walkerin toteuttaman tutkimuksen mukaan laadukas asiakaskokemus tulee ohittamaan tuotteen ja hinnan kilpailuvalttina vuoteen 2020 mennessä. Asiakkaaseen tulee siis todella panostaa, mikäli haluaa pysyä kehityksen aallonharjalla.

Starttaa toiminta koukuttavalla kampanjalla

Globaalisti verkkokauppoja on jopa 24 miljoonaa ja uusia perustetaan kasvavaan tahtiin. Kilpailu on kovaa jo lähtöviivalta alkaen. Aloitteleva verkkokauppa saattaa kaivata pientä alkusysäystä, jotta ensimmäiset asiakkaat löytävät uuden sivuston.

Verkkokaupan lanseerauksen yhteyteen voi suunnitella avajaiskampanjan, jolla saadaan trafiikkia sivuille. Myös avajaiskampanjan suunnittelussa kohderyhmän tuntemus korostuu, sillä eri asiakasryhmiä kiinnostavat erilaiset tarjoukset. Kampanja voi luvata esimerkiksi ilmaiset tuotetoimitukset tietyn ajan sisällä tai kolmannen ostetun tuotteen veloituksetta. Ostokynnyksen madaltaminen parantaa konversioprosenttia (ostotapahtuminen lukumäärä sataa vierailija kohden) kannustamalla asiakkaita kokeilemaan verkkokauppaa.

Aiempaan blogipostaukseemme olemme koonneet lisää hyviä vinkkejä aloittelevalle verkkokauppiaalle.  

Pienellä markkinointibudjetilla voi saada ihmeitä aikaan

Digitaalinen markkinointi tarjoaa keinoja edulliseen tai jopa ilmaiseen näkyvyyteen. Esimerkiksi sosiaalisen median kanavat ovat hyvä väylä tavoittaa kohderyhmä ja saada aikaan vuorovaikutusta. Kiinnostavalla ja ajankohtaisella otteella sosiaalisessa mediassa voi saada huomattavasti näkyvyyttä myös ilman maksettua mainontaa.

Uusi trenditermi kasvuhakkerointi tarkoittaa innovatiivista ja suuria vaikutuksia aikaansaavaa markkinointia hyvin rajallisella budjetilla. Myös pienyrittäjä voi hyödyntää tätä metodia itselleen sopivassa mittakaavassa. Asettamalla liiketoiminnalle hullulta tuntuvan tavoitteen, kuten 3000 uutta verkkokauppavierailijaa kuukaudessa, joutuu todella pohtimaan villejäkin ideoita tavoitteeseen päästäkseen. Ja juuri ne villeimmät ideat ovat usein niitä, jotka erottuvat massasta. Idearikkaus ja eri keinojen kokeileminen voi tuoda yllättävänkin konkreettisia tuloksia kasvaneina kävijämäärinä ja kohonneina myyntilukuina.

Testaa myös ne hulluimmat ideat

Hyvä nyrkkisääntö markkinoinnille on seuraava: liian hulluja ideoita ei ole. Me suomalaiset jonotamme satojen metrien jonoissa ilmaisia ämpäreitä. Ämpärit eivät useimmiten liity niitä tarjoavan yrityksen liiketoimintaan eikä suurin osa jonottajista todennäköisesti edes tarvitsee ämpäriä. Siitä huolimatta tempaus toimii.

Tämä on vain yksi esimerkki siitä, kuinka hullulta tuntuva idea saa ihmiset joukoittain liikkeelle. Rohkeus kokeilla uutta voi olla juuri se asia, joka erottaa sinut kilpailijoistasi.

Verkkokaupan digitaalinen markkinointi kerralla haltuun

Verkkokaupan markkinointi on sujuvaa, kun tarjolla olevista mahdollisuuksista valitsee itselleen ja kohderyhmälleen parhaat vaihtoehdot. Lue tietopaketistamme, kuinka aloitteleva verkkokauppias voi lähteä liikkeelle markkinointisuunnitelmissaan ja -toimenpiteissään. Näppärät vinkit auttavat alkuun pääsemisessä ja kokonaisuuden hahmottamisessa.