Uudet maksamisen rajapinnat kestävät suuriakin ostosruuhkia

Olemme tänä syksynä uudistaneet Checkoutin palvelun julkisia ohjelmointirajapintoja (API). Uusien rajapintojen myötä kauppias pääsee nauttimaan saumattomasta maksunvälityksestä.

Ohjelmointirajapinnassa eri ohjelmat voivat tehdä pyyntöjä ja vaihtaa tietoja eli keskustella keskenään. Checkout Finlandin rajapintoja lähdettiin kehittämään, jotta kauppiaiden tarpeisiin voidaan vastata entistä paremmin.

– Rajapintauudistus on tehty ennen kaikkea kauppiaidemme takia. Tavoitteena on tarjota heille mahdollisimman hyvä läpinäkyvyys maksuprosessiin, kertoo Checkoutin tekninen johtaja Mika Turunen.

Kehitetty yhdessä kauppiaiden kanssa

Uudet rajapinnat tuovat kauppiaalle vanhaan verrattuna enemmän tietoa esimerkiksi asiakkaan ostoskorista. Olennaista on myös tiedon yhtenevyys: sama informaatio tulee löytymään kauppiaan verkkokauppa-alustasta ja Checkoutin kauppiasportaalista.

– Olemme tehneet kehittämisessä yhteistyötä niin pilottiasiakkaiden kuin kumppaneiden kanssa. Heiltä on saatu kullanarvoista palautetta. Uusista rajapinnoista on haluttu tehdä mahdollisimman helposti lähestyttävät ja nykypäivän toiveisiin vastaavat, kuvaa Turunen.

Palvelun luotettavuus on ollut kehitystyössä tärkeää.

– Uudet rajapinnat vahvistavat palvelun toimintavarmuutta isojen asiakasmäärien tai vaikkapa nopeasti vaihtelevan maksuliikenteen keskellä.

Maksamisen integrointi entistä helpompaa

Useat Checkoutin asiakkaat ovat jo lähteneet hyödyntämään uusia rajapintoja. Yksi rajapintapilottiin mukaan innostuneista oli Ommellinen. Ommellinen valmistaa suomalaisia vaatteita ja myy suomalaisten printtisuunnittelijoiden kankaita.

– Kumppanimme Woolman suositteli meille lähtemään mukaan pilottiin. Totesin, että ilman muuta voidaan lähteä, kunhan se ei häiritse verkkokaupan toimintaa ja myyntiä, kertoo Ommellisen toimitusjohtaja Jesse Häkli.

Uusien rajapintojen käyttöönotto oli nopeaa.

– Käyttöönotossa ei tarvinnut juuri muuta kuin ladata uusi versio, se kävi todella äkkiä. Pilottivaiheen normaalit pienet pulmat ovat myös selvinneet nopeasti, toteaa Häkli.

Sovelluskehittäjälle rajapintauudistus tarkoittaa ajansäästöä, kun integraatio on entistä nopeampi ja helpompi tehdä. Maksunvälityksen käynnistäminen ei siis enää vie turhaan arvokasta aikaa isossakaan verkkokauppaprojektissa.

Ensimmäisten joukossa Checkoutin uusia rajapintoja on myös lähtenyt hyödyntämään verkkokaupparatkaisuja tarjoava Vilkas.

– Haluamme tarjota asiakkaillemme parhaan mahdollisen tuen ja hyödyn Checkoutin palvelun tuoreimmista ominaisuuksista. Pyrimme tekemään siirtymän uusiin rajapintoihin asiakkaillemme mahdollisimman helpoksi ja automaattiseksi, kertoo Vilkkaan myyntijohtaja Timo Korvenoja.

– Uudet rajapinnat vaikuttavat hyvältä ja integraatiotyö on sujunut tähän mennessä jouhevasti, sanoo Vilkkaan tekninen johtaja Tatu Wikman.

Uudet rajapinnat laajentavat maksutapavalikoimaa: Amex ja Siirto ovat täällä

Verkkokaupoissa asioiville kuluttajille uudet rajapinnat näkyvät uusina maksutapoina. Uudet maksutavat tuodaan jatkossa vain uusiin rajapintoihin. Laajeneva maksutapavalikoima lisää asiakastyytyväisyyttä ja kasvattaa konversiota, kun ostokset eivät jää kesken ainakaan mieleisen maksuvaihtoehdon puuttumisen takia.

Luottokorteista maksutapavalikoimaa tulee monipuolistamaan American Express eli tuttavallisemmin Amex, joka kasvattaa Checkoutin kansainvälisten maksutapojen valikoimaa. Amex tunnetaan muun muassa erinomaisista käyttäjäeduistaan.

Siirto puolestaan vahvistaa suosiotaan kasvattavien mobiilimaksutapojen joukkoa. Siirto-maksulla raha siirtyy tililtä tilille reaaliaikaisesti, myös kahden eri pankin välillä. Se on samalla kätevä mobiilimaksu kaverille ja helppo maksutapa verkkokaupassa. Maksamiseen tarvitaan vain puhelinnumero.

Checkoutin kauppiaat, jotka käyttävät uusia rajapintoja ja joilla on luottokorttimaksut päällä, voivat ottaa Amexin ja Siirron käyttöönsä 19.10.2018 lähtien. Amex aktivoidaan ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme, Siirron kauppias voi käydä itse aktivoimassa kauppiasportaalistamme.

Maksamisen rajapintojen kehitystyö jatkuu

– Jatkamme rajapintojen kehittämistä aktiivisesti. Otamme mielellämme vastaan palautetta ja haluamme ehdottomasti kuulla, mitä tarpeita teillä kauppiailla on maksamisessa. Ottakaa vaan rohkeasti yhteyttä, kannustaa Turunen.

Kenen kannattaa harkita uusiin maksurajapintoihin siirtymistä heti?  

– Jos olet teknisesti osaava, rakentamassa suuren volyymin verkkokauppaa ja haluat ehdottomasti käyttää helposti integroitavia ja aikaa kestäviä rajapintoja, uudet kannattaa ottaa käyttöön saman tien. Eli siitä vain tekemään, rajapinnat löytyvät täältä: checkoutfinland.github.io/psp-api

Entä kuinka kauan vanhoja rajapintoja voi vielä käyttää?

– Vanhat rajapinnat ovat tarjolla tästä eteenpäin vielä reilun vuoden, ne toimivat edelleen ja niitä voi yhä aivan hyvin käyttää. Erona vain on, että uusia ominaisuuksia ja maksutapoja niihin ei enää tuoda, toteaa Turunen.

Checkoutin vanhat asiakkaat pääsevät siirtymään uusiin hiljalleen. Jos sinulla on käytössäsi valmis verkkokauppa-alusta, kannattaa jäädä odottamaan lisäosien päivitystyötä.

– Jatkamme nyt kehitystyötä päivittämällä pinkan verkkokauppa-alustojen lisäosia yhdessä kumppaneidemme kanssa. Tämän jälkeen valmiita alustoja ja lisäosia käyttävät uudet kauppiaat tulevat suoraan uusiin rajapintoihin, sanoo Turunen.

Jos haluat, että juuri sinun alustasi plugari päivitetään mahdollisimman pian, meille saa ehdottomasti vinkata näistä toiveista. Viestiä voi laittaa osoitteeseen asiakaspalvelu@checkout.fi.

Lähitulevaisuudessa uusiin rajapintoihin toteutetaan tuki muun muassa token- eli toistuvaismaksuihin. Maksutapavalikoima puolestaan tulee täydentymään esimerkiksi Arvato AfterPaylla, joka on verkkokauppayrityksen omaan brändiin mukautettu laskumaksutapa. Kannattaa siis pysyä kuulolla!