Verkkokaupan maksutavat – kaikki, mitä kauppiaan tulee tietää

Voittava verkkokauppa on osiensa summa. Yksi kokonaisuuteen vaikuttava tekijä on kaupan maksutapavalikoima. Mitä kauppiaan tulee tietää maksutavoista ja mitä maksutapoja omassa kaupassa kannattaa tarjota?

Mitä maksutapoja suomalaiset suosivat?

Verkkopankki, luottokortti ja lasku ovat pitäneet pintansa suomalaisten kuluttajien suosikkimaksutapoina. Viime vuosina mobiilimaksut ovat kasvattaneet suosiotaan erityisesti nuorten kuluttajien parissa, kun taas isoja ostoksia tehdään laskua tai osamaksua hyödyntämällä.

Koska maksutavan valintaan vaikuttavat sekä ostettavat tuotteet että kuluttajan omat mieltymykset, voittoisa kauppias varmistaa, että oma kauppa tarjoaa kohderyhmälleen relevantteja maksutapoja – etenkin kun mieleisen maksutavan puutteeseen tyssää jopa 20 % ostoksista.

Tutustutaan seuraavaksi tarkemmin maksutapoihin:

 

1. Verkkopankki

Verkkopankin suosiminen maksutapana on erityisesti suomalainen ilmiö. Vuonna 2020 jopa noin 70 % Checkoutin kautta maksaneista kuluttajista valitsi maksutavakseen juuri verkkopankin. 

Verkkopankissa asiointi on valtaosalle suomalaisista arkipäiväistä, ja verkkopankkimaksamisessa asiakas ohjataan suorittamaan maksu omaan pankin verkkopalveluun. Siksi maksutapa koetaan turvalliseksi ja helppokäyttöiseksi.

Pankit ovat myös kehittäneet digitaalisia palveluitaan ja alkaneet tarjota erilaisia tunnuslukusovelluksia tai mobiiliavaimia paperisten avainlukulistojen tilalle. Digitaalisten palveluiden kehitys pitänee verkkopankkimaksamisen edelleen suosittuna.

 

2. Maksukortit

Korttimaksaminen pitää kakkostilaa suomalaisten suosikkimaksutapojen joukossa. Vaikka suomalaiset joskus epäröivätkin korttitietojensa syöttämistä, korttimaksaminen on hyvin turvallinen maksutapa. PSD2:n myötä useissa tapauksissa vaaditaan korttitietojen lisäksi kaksivaiheinen tunnistautuminen, jossa maksajan henkilöllisyys varmennetaan todentamispalvelun avulla. Luottokorttimaksamisessa myös korttiyhtiöiden tarjoama kuluttajansuoja on vahva.

Korttitietojen tallentaminen mahdollistaa sujuvan maksamisen sovelluksissa

Korttimaksamista hyödynnetään myös sovelluksissa tai verkkopalveluissa, joihin korttitiedot voi tallentaa. Tiedot tallennetaan turvallista tokenisointia hyödyntämällä, ja se mahdollistaa sujuvat, yhden painalluksen maksut sovellusten sisällä tai esimerkiksi kuukausittain toistuvat veloitukset.

► Lue lisää tallennetulla kortilla maksamisesta

 

3. Lasku- ja osamaksupalvelut

Pronssitilaa maksutapojen suosiokilvassa pitävät erilaiset lasku- ja osamaksutavat. Niitä suositaan varsinkin isoja ostoksia tehtäessä, ja lasku- ja osamaksuvaihtoehtojen tarjoaminen voi kasvattaa verkkokaupan keskiostosta merkittävästi.

Lasku koetaan turvalliseksi maksutavaksi, koska tuotteet maksetaan vasta toimituksen jälkeen. Mahdollisuus laskulla maksamiseen voi madaltaa kynnystä ensimmäisen ostoksen tekemiseen esimerkiksi niissä tapauksissa, kun kauppa on kuluttajalle uusi. 

 

4. Mobiilimaksaminen

Mobiililaitteen käyttäminen ostamisessa valtaa alaa rytinällä. Verkkokaupan kehittäminen mobiililaite edellä ei yksinomaan riitä tarjoamaan loistavaa ostokokemusta, vaan myös erilaiset mobiililompakot ja maksusovellukset kannattaa huomioida maksutapatarjonnassa. MobilePayn, Pivon, Siirron ja Apple Payn kaltaiset ratkaisut tarjoavat nopeaa ja luotettavaa maksamista, ja ovat erityisesti nuorten kuluttajaryhmien suosiossa.

Lue myös: 4 syytä, miksi sinun tulee mahdollistaa mobiilimaksaminen asiakkaillesi

 

Miksi monipuoliset verkkokaupan maksutavat kannattavat?

Kuluttajien odotukset verkkokaupoille ovat kasvaneet samaa tahtia verkkokauppojen suosion kanssa – enää menestykseen ei riitä se, että myy tuotteita edullisemmin kuin kivijalkakaupat. Pärjätäkseen kilpailussa kauppiaan on panostettava verkkokaupan käytettävyyteen ja ostoprosessin sujuvuuteen.

Maksutapavalikoima on yksi olennainen palikka kaupan käytettävyydessä. Monipuolinen valikoima ja yksinkertainen maksuprosessi tekevät ostamisen helpoksi, ja mitä yksinkertaisempi ostoprosessi kaupalla on, sitä parempi on myös konversio.

 

Miten valitsen maksutavat verkkokauppaani?

Koska kuluttajat pitävät kattavaa maksutapavalikoimaa tärkeänä, kannattaa kauppiaan satsata  maksutapoihin. Maksutavat on helpointa ottaa käyttöön palveluntarjoajalta, jolta saat yhdellä sopimuksella monipuolisen valikoiman.

Checkout tarjoaa kauppiaille seuraavat maksutavat:

  • Kaikkien kotimaisten pankkien verkkomaksupainikkeet
  • Korttimaksupainikkeet: Visa, MasterCard, American Express
  • Mobiilimaksutavat: MobilePay, Pivo, Siirto, Apple Pay
  • Lasku- ja osamaksupalvelut: OP Lasku, Collector Bank, Jousto.

► Tutustu Checkoutin maksutapoihin ja lue myös, kuinka aktivoit maksutavat kauppiaan Extranetissä

Maksutapojen valinta on vain yksi osa menestyvän verkkokaupan rakentamista. Tutustu kattavaan tietopakettiimme, josta selvität verkkokaupan perustamisen salat liikeideasta ja verkkokauppa-alustan valinnasta toiminnan kehittämiseen asti.