Verkkokaupan markkinoinnin mittaamisen avain on priorisointi. Katso vinkit sopivan mittariston valintaan.
Verkkokaupan markkinoinnin mittaaminen on laaja kokonaisuus, jota on syytä käsitellä mm. mittaamisesta kiinnostuneen lähtötason ja käytössä olevien resurssien mukaisesti.
Tässä, ensimmäisessä osassa, keskitymme alkuvaiheessa olevien ja pienempien verkkokauppojen markkinoinnin mittaamisen ensiaskeliin.
Alkuvaiheessa olevien ja pienempien verkkokauppojen kannattaa seurata melko samantyyppisiä mittareita – toimialasta riippumatta. Nykyaikaiset työkalut tuottavat tarvittavan datan melko luotettavasti.
Tästä syystä alkuvaiheessa kannattaa jättää ylimääräinen suunnittelu väliin, opastaa Matti Kojo, Arvo Partnersin operatiivinen johtaja. Pienehkö verkkokauppa ei tarvitse välttämättä räätälöityä mittaristoa, joka vilisee lyhenteitä kuten CLV, NPS, ROI tai ROAS.
Kun toimintasi kasvaa myöhemmin, verkkokaupan markkinoinnin mittaamiseen kannattaa määritellä liiketoimintaa vastaavat tavoitteet, tehdä suunnitelma niiden mittaamiseksi ja tietysti rakentaa itse mittaristo, Kojo sanoo.
Mittariston rakentamiseen saat ajatuksia seuraavasta osasta, Verkkokaupan markkinoinnin mittaaminen: osa 2.
Kojo neuvoo alkuvaiheessa seuraamaan ainakin näitä viittä mittaria: kävijämäärä, konversio, keskiostos, kate ja kulut.
Lisäksi tulisi muistaa myös verrata esimerkiksi eri kanavien ja päätelaitteiden, eli mobiili- ja desktop-käyttäjien laitteiden toimivuutta edellä mainittujen mittareiden valossa.
Voit seurata mittareita vaikka päivittäin, mutta pidä huoli, että katsot myös pidemmän ajan trendiä.
Pienemmässä kaupassa päiväkohtainen tai sesonkien välinen vaihtelu voi olla suurtakin, mutta siitä ei Kojon mukaan pidä huolestua – kun vain trendi näyttää hyvään suuntaan.
Hyvät ja toimivat mittarit kertovat, mitä tapahtuu – mutta ne eivät aina kerro, miksi näin tapahtuu.
Kojo havainnollistaa kahden esimerkin avulla, miten verkkokauppias voi lähteä purkamaan, mistä muutos mittarissa johtuu:
Kojon mielestä mittaamisessa tärkeintä on, että sitä ymmärtää itse. Seuraamiensa mittarien avulla verkkokauppiaan pitäisi tietää, mikä markkinoinnissa toimii ja mitä toimenpiteitä tulisi tehdä.
Verkkokauppiaan pitää Kojon mielestä testata hallitusti kaikkea koko ajan.
Kojo kertoo, että Arvo Partnersin pisimmät verkkokauppa-asiakkuudet ovat jatkuneet lähes seitsemän vuoden ajan.
"Silti optimoitavaa, testattavaa ja sitä kautta uusia, liiketoiminnallisesti tärkeitä ja toimivia kulmia löytyy edelleen."
Varsinkin pienen ja aloittelevan verkkokaupan täytyy erottua asiakaskeskeisyydellä, palvelulla ja henkilökohtaisella otteella.
Kojo antaa helpon vinkin mittaamiseen: jos verkkokauppasi tekee 100 kauppaa kuussa, soita joka päivä yhdelle asiakkaalle. Kysy, miksi ostit meiltä, ja mistä muualta ostat. Pyydä kertomaan, mikä meillä toimi, ja mikä muilla toimi paremmin.Ainoastaan hinnalla ja valikoiman laajuudella kilpailevia verkkokauppoja mahtuu tähän maahan rajallinen määrä, Kojo muistuttaa.
Nopeasti kannattaa kuitenkin ottaa käyttöön myös erilaiset työkalut, joilla voi kysyä automaattisesti palautetta ja tyytyväisyyttä kaikilta verkkokaupasta ostaneilta.
Verkkokaupan markkinoinnin mittaamisen työkaluista Matti Kojon suosikit ovat seuraavat:
"Mittaaminen kannattaa varsinkin aluksi pitää mahdollisimman yksinkertaisena", Kojo painottaa. Kun mittaamisen nälkä kasvaa, kun tulee työntekijöitä ja vastuut siirtyvät, niin erilaisten mittareiden näkymä voi muuttua monimutkaisemmaksi.
Mittariston rakentamiseen saat vinkkejä seuraavasta tekstistä, Verkkokaupan markkinoinnin mittaaminen: osa 2.
verkkokaupan markkinointi
Verkkokaupan markkinoinnin mittaamisen avain on priorisointi. Katso vinkit sopivan mittariston valintaan.
verkkokaupan markkinointi
Verkkokaupan sosiaalisen median markkinoinnissa menestyy, kun aloittaa perusasioista. Asiantuntija kertoo, miten somemarkkinointi tuottaa tulosta.
asiakaskokemus
Tuotearvostelut verkkokaupassa parantavat konversioprosenttia eli oston todennäköisyyttä. Myös negatiivinen palaute tuotteesta voi olla kauppiaalle hyödyllistä.