Kokeneen verkkokauppiaan 5 vinkkiä aloittelijalle - haastattelussa Weecos Oy:n Hanna Lusila

Weecos on vuonna 2013 avattu, ekologiseen muotiin ja tuotteisiin keskittyvä verkkokauppa. Yritys on ollut Checkoutin asiakas alkutaipaleestaan lähtien. Haastattelimme yrityksen toista perustajaa, toimitusjohtaja Hanna Lusilaa verkkokaupan pystyttämisestä, pyörittämisestä ja verkkokauppabisneksen haasteista. Hanna listasi kokemustensa pohjalta viisi vinkkiä, joiden avulla aloitteleva verkkokauppias pääsee hyvin vauhtiin.

 1. Tuoreet ideat menestyvät

Verkossa on tarjolla valtava määrä tuotteita ja palveluita, ja tästä massasta erottautuminen on verkkokaupan menestymisen kannalta tärkeää. Hannan vinkki erottautumiseen on tuoda markkinoille jotain uutta. Etsi oma markkinarako, jossa on selkeä kysyntä ja erottuva kohderyhmä, joiden ympärille voit rakentaa vahvaa brändiä. Kun erottautumistekijä on yrittäjälle itselleen selkeästi hahmottunut, on siitä helppo viestiä myös asiakkaille.

2. Konsepti kuntoon ennen muita päätöksiä

Verkkokaupan perustaminen ei suinkaan ala sopivan verkkokauppa-alustan ja maksutapojen valinnasta. Ennen näitä päätöksiä oman yrityksen konsepti pitää olla määritelty. Päätökset, kuten markkina-alue (paikallinen, kotimaa vai globaali) vaikuttaa suoraan siihen, mitä verkkokauppa-alustalta sekä maksunvälityspalvelulta ja maksutavoilta vaaditaan. Suuriin päätöksiin ei siis kannata rynnätä ennen kuin yksityiskohdat on mietitty huolella.

3. Määritä kohderyhmä tarkasti

Hanna kertoo, että Weecos on määritellyt oman kohderyhmänsä hyvin tarkasti. Tätä hän suosittelee kaikille aloitteleville verkkokauppiaille. Pohdi millaisia merkittävimmät asiakkaasi tulevat olemaan. Minkä ikäisiä he ovat, missä he asuvat, mikä heitä kiinnostaa ja millaisiin ongelmiin he etsivät ratkaisuja. Luomalla selkeän kuvan asiakkaastasi hahmotat paremmin, miten he verkkokaupassa todennäköisesti käyttäytyvät, mitä he etsivät ja miten voit heitä parhaiten palvella.

4. Valitse kumppanit tarpeiden pohjalta

Toimivat kumppanuussuhteet helpottavat yrittäjän arkea ja mahdollistavat sujuvan liiketoiminnan. Kumppaneihin kannattaa turvautua tarveperustaisesti. Mieti siis mikä on järkevää. Mihin tarvitset heti ulkoistettua apua, ja mitä sen sijaan voit hoitaa alkuun omatoimisesti?

Maksuvälityspalvelun kumppanivalinta tulee ajankohtaiseksi hyvin nopeasti verkkokauppaa perustettaessa. Sopivan palveluntarjoajan etsiminen kannattaa aloittaa oman liiketoiminnan ja asiakaskunnan asettamien vaatimusten pohjalta. Haluatko esimerkiksi panostaa mobiilimaksutapoihin? Myytkö tuotteitasi vain Suomessa vai tarvitsetko maksutapoja myös kansainvälisille markkinoille? Tutki ja selvitä eri vaihtoehtoja, ja sen jälkeen kilpailuta palveluntarjoajia. Näin voit varmistaa, että kumppanivalinta vastaa yrityksesi tarpeita.

5. Varmista, että kumppanit ovat luottamuksesi arvoisia 

Saumaton yhteistyö eri kumppaneiden kanssa on jokaisen yrittäjän haave. Hanna vinkkaa, että eri yhteistyötahoja valitessa kannattaa varmistaa toimijoiden taustat ja luotettavuus. Selvitä muiden yrittäjien kokemuksia, tutki kumppaniehdokkaiden taustoja, tutustu referensseihin ja selvitä esimerkiksi yrityksen toimintaikä. Mikäli kaikki vaikuttaa hyvältä, voit luottavaisin mielin aloittaa yhteistyön uuden kumppanisi kanssa.

 

Verkkokaupan suunnittelu ja perustaminen pähkinänkuoressa

Kokosimme yhteen kattavaan tietopakettiin vinkkimme verkkokauppayrittämistä suunnittelevalle ja digitaalista markkinointia käynnistävälle kauppiaalle. Tietopaketin avulla saat hyvän kuvan yrittäjäksi lähtemisestä sekä verkkokaupan perustamisen vaatimuksista digitaalisen markkinoinnin näkökulmasta.